Zubni implantati – Zubna protetika

U savremenoj zubnoj protetici od kada su se pojavili zubni implanti do sada nezamenljive metalokermičke krunice, mostovi i proteze su posate u istoriju. Danas zubni implanti potupno menjaju filozofiju stomatologije, postavši neizbežna metoda rekonstrukcije izgubljenih zuba.

centar-za-zubnu-implantologiju-implanti_1

Poslednjih godina broj pacijenata koji se umesto klasičnih krunica i mostova odlučuju za zubne implante se drastično povećava. Pre par godina mostovi su bili u prednosti, zbog toga što se zubni impalanti nisu mogli ugrađivati kod pacijenata čije su vilice ostale bez koštane mase. Ali nove tehnologije u oralnoj hirurgiji su omogućile ugradnju veštačke kosti u atrofiranim vilicama, čime su zubni implanti dobili na prednosti u odnosu na mostove.

centar-za-zubnu-implantologiju-implanti_2

 

Procedura ugradnje zubnog implanta

Zubni implant se sastoje iz tri celine:

  • Titanijumskog vestačkog zubnog korena koji se ubacuje u viličnu kost
  • Nadogradnje koja se ušrafljuje u titanijumski koren
  • Krunice koja se postavlja na nadogradnju

Na taj način zubni implant u potpunosti zamenjuje izgubljeni zub. Zubni Implant postaje replika nekadašnjeg zuba. Procedura za implantiranje zuba je jednostavna. Na početku potrebno je izvršiti rendgensko snimanje vilice, kako bi se utvrdilo da li ima dovoljno koštane mase u vilici. Ako nema, pre implantiranja vrši se operacija ugradnje veštačke kosti. Sama opercija ugradnje implantata traje oko 30 minuta. Prilikom ove operacije titanijumski implant duzine od 8-12 mm se ubacuje u predhodno načinjenu rupu u viličnoj kosti. Nakon završene operacije čeka se od 2-6 meseci da implant uraste u viličnoj kosti. Tek nakon tog perioda pacijent dolazi ponovo u ordinaciju gde mu se na zubni implant ušrafljuje nadogradirana struktura, a dve nedelje nakon ubacivanja strukture na nju se postavlja krunica.

Tehnologija zub za jedan sat ‘’TEETH-IN-AN-HOUR™’’

Jedan od velikih nedostataka zubnih implanata je dug proces njegove ugradnje, jer od ugradnje korena do postavljanja krunice i konačnog uobličavanja veštačkog zuba može da prođe i nekoliko meseci. Međutim u našem centru za zubnu implantologiju uspostavljena je nova tehnologija, tzv. Teeth-in-an-Hour™ ili zubi za jedan sat. Ova tehnologija omogućava kompletnu ugradnju zubnih implanta (korena, nadogradnje i krunice) za 1 sat. Tehnologija Teeth-in-an-Hour™ se sastoji u trodimenzonalnom kompjuterskom skeniranju usne duplje i otiska vilice. Nakon skeniranja i uzimanja otisaka u tehnici se prispeli podaci obrađuju i na dubler modelima se vrši rekonstrukcija i kompjuterska ugradnja implantata, postavljanje supra struktura i izrada privremenih zubnih nadoknada. Nakon toga pecijent je spreman za operaciju ugradnje implantata, po kompjuterski već određenim pravcima iza kojih se na paralelizovane suprastrukture postavljaju privremene zubne nadoknade. Privremene zubne nadoknade su izrađene od vrlo kvalitetne plastike i ti zubi ostaju kod pacijenta naredna 2 meseca. Nakon toga se izrađuju definitivne keramičke zubne nadoknade.

Zaključak:

Zubi za jedan sat podrazumevaju prethodno skeniranje vilice i uzimanje otisaka bezubih prostora. Nakon osnovnih pripema i posle kompjuterske i laboratorijske analize protetski rad, koji je već pripremljen, se pri sledećoj poseti pacijenta ordinaciji zajedno sa hirurskom intervencijom ugradnje zubnih implantata privremeno cementira.

 

centar-za-zubnu-implantologiju-implanti_3

Autor teksta:

Aleksandar Radovanović specijalista oralne hirurgije.