Stomatološka ordinacija – Beljenje zuba

U našem centru se iz okvira estetske stomatologije primenjuje lasersko beljenje zuba. Beljenje zuba je u svetu sve više popularan način za dobijanje lepog i belog osmeha. Mnogi su razlozi zbog kojih zubi gube svoju prirodnu belu boju, od kojih treba spomenuti konzumiranje kafe, čajeva, cigareta, ali i starenje, genetske predispozicije i dr.

Postoje mnoge tehnike beljenja zuba, od kojih je najpoznatija i najčešce korišćena tehnika laserskog beljenja zuba tzv. laserski blicing. Ova tehnika podrazumeva skidanje braon i žutih naslaga sa zuba uz pomoć lasera i specijalnog gela. U našoj ordinaciji se upravo primenjuje ova tehnika beljenja zuba.

Tehnika beljenja zuba laserom se može primeniti isključivo na prirodne zube, koje nemaju navlake i velike kompozitne plombe. Tokom tretmana na zube se maže gel na koje se usmerava laser kako bi zubi absorbovali taj gel. U okviru jedne seanse u dužini trajanja oko 45 minuta, postiže se beljenje za 1-2 nijanse, bez štetnih efekata po strukturu zuba. Efekat beljenja zuba traje od 9-12 meseci. Nakon tog perioda moguće je ponoviti tretman

Beljenje zuba ima svoje prednosti i mane. Prednost laserkog beljenja zuba je u tome što je to jednostavan, brz i najpovoljniji nacin da se dodje do belih zuba. Ali sa druge strane beljenje zuba kod nekih pacijenata moze dovesti do bola medju desnim i zubima. Istraživanja su pokazala da je efikasnot beljenja zuba u 78 % slucajeva. Kod većih gubitaka prirodne boje zuba, umesto beljenja zuba preporučuje se ugradnja faseta i bezmetalnih krunica, što je mnogo efikasniji, ali skuplji način za dobijanje belih zuba.
Bezmetalne krunice

Drugi način za dobijanje belih zuba je ugradnja bezmetalnih krunica i faseta. Nakon brušenja i uzimanja otiska, vrši se kompjutersko 3D skeniranje brušenog patrljka. Na osnovu toga se u labaratorijskim uslovima pravi protetska struktura vrhunskog kvaliteta i izgleda. Vreme trajanja ovog tretmana iznosi 7 dana. Prednosti bezmetalnih keramičkih krunica su u tome što boja ovih krunica moze da bude slična ili identična boji ostalih zuba. Za razliku od njih boja običnih krunica sa metalnom bazom ne moze da se usaglasi sa bojom ostalih zuba.

centar-za-zubnu-implantologiju-estetska-stomatologija-1

početna situacija

centar-za-zubnu-implantologiju-estetska-stomatologija-2

izgled obrušenih zuba, pripremljenih za uzimanje otisaka

centar-za-zubnu-implantologiju-estetska-stomatologija-3

izrada u tehnici

centar-za-zubnu-implantologiju-estetska-stomatologija-4

izrazita prednost bezmetalnih keramičkih krunica
u odnosu na metalokeramičke je providnost (translucencija),
pri prosvetljivanju

centar-za-zubnu-implantologiju-estetska-stomatologija-5-300x78

unutrašnji i spoljašnji izgled

centar-za-zubnu-implantologiju-estetska-stomatologija-6-300x81

krajnji izgled
Fasete

Veniri ili fasete su tanki delovi od porcelana, koji se lepe na prednje zube. Fasete se na prednje zub ugradjuju u slučajevima: kad su zubi male veličine, gubitka prirodne boje, lomljenja zuba ili kvranje prednjih zuba. Kao i kod bezmetalnih krunica, boja faseta se izjednačava sa bojom ostalih. Sa druge strane mogu da se postave i bele fasete, čime se postiže efekat belih zuba. Zbog toga su fasete, mnogo popularniji način za dobijanje belih zuba od blicinga. Fasete su snažne i veoma izdržljive i mogu da opstanu od 10-15 godina.

centar-za-zubnu-implantologiju-fasete_1

početna situacija

centar-za-zubnu-implantologiju-fasete_2-300x83

grafička analiza

centar-za-zubnu-implantologiju-fasete_3-300x49

studijska analiza na gipsanom modelu

centar-za-zubnu-implantologiju-fasete_4-300x105

rad u tehnici

centar-za-zubnu-implantologiju-fasete_5-300x261

gotove fasete

centar-za-zubnu-implantologiju-fasete_6

zadovoljni osmeh